Parodontologie

Parodontoza este o reacție inflamatorie a țesuturilor de susținere a dinților, care includ gingia, osul maxilar și ligamentele parodontale. Această afecțiune este cauzată în principal de stimuli infecțioși și afectează ligamentele dentare în primul rând. Procesul inflamator declanșat determină distrugerea acestor ligamente, ceea ce conduce la resorbția osoasă în jurul dinților.

Pe măsură ce boala progresează, țesutul osos din jurul dinților este erodat, ceea ce duce la mobilitatea lor și la incapacitatea de a-și îndeplini funcția corect. Parodontoza poate avea consecințe serioase asupra sănătății dentare și poate duce la pierderea dinților dacă nu este tratată corespunzător.

Despre parodontologie

Parodontologia se ocupă în principal de prevenirea, diagnosticarea și tratarea bolilor parodontale, precum gingivita sau parodontita.

Tratamentul parodontal adecvat este crucial, deoarece boli parodontale netratate la timp și în mod corect duc la pierderea dinților și au impact asupra sănătății generale.

Sângerările, inflamațiile sau retracțiile gingivale, durerile și mobilitatea dinților trebuie notificate în cel mai scurt timp medicului stomatolog la clinica dentară Ogodent Ploiești.

Aici folosim ultima generație de laser diodă EPIC X BIOLASE pentru a stopa evoluția afecțiunilor parodontale.

Dr. Cristina Coman, Medic stomatolog Specialist Parodontologie și Implantologie Orală, recomandă tratamentul bolii parodontale cu laser întrucât:

  • Este nedureros și eficient, scurtând numărul de vizite ale pacientului în cabinet
  • Îmbunătățește rapid calitatea țesuturilor dentare
  • Decontaminează țesuturilor gingivale în timpul intervențiilor chirurgicale parodontale
  • Reduce perioada de vindecare după intervenții

De asemenea, este foarte important să înţelegem că parodontoza nu este vindecabilă, ci doar controlabilă, în sensul că medicul stomatolog poate obţine anumite amelorări, şi, în principal, întârzierea evoluției bolii, dar totul depinde de momentul în care ne prezentăm la dentist în Ploiești.

dr+cristina+coman+ogodent.jpg

DR. CRISTINA COMAN

Medic stomatolog specialist Implantologie si Parodontologie

Informații utile

Ce este boala parodontală?

Boala parondontală, cunoscută popular sub denumirea de “parodontoză”, este de fapt o reacţie inflamatorie a ţesuturilor de susţinere a dinţilor, constituite din gingie, os maxilar şi ligamente parodontale, la stimuli în general infecţiosi.

Dinţii sunt fixaţi în osul maxilar într-o cavitate numita alveola dentară. Între peretele extern al dintelui şi peretele intern al alveolei dentare nu există un contact direct ci o reţea de ligamente (fibre) denumite ligamente parodontale, alcătuite dintr-un ţesut elastic special care fixeaza dintele în interiorul acestei alveole.Elasticitatea acestor ligamente face ca aceasta reţea de conectare să funcţioneze ca un amortizor de şocuri, oferind dintelui o fiabilitate crescută în timp.

Parodontita (boala parodontală) afecteaza în primul rând aceste fibre, care se distrug, antrenând si resorbţia (disparitia) osoasă din jurul dinţilor pâna când acestia devin mobili şi nu îsi mai pot îndeplini funcţia.

Principalul motiv pentru care aceste ligamente sunt distruse este atacul infecţios realizat de microorganismele care se dezvoltă în tartru şi placa bacteriană prezente la acest nivel. De multe ori, tartrul este acoperit de gingie care se umflă şi îl maschează, astfel că singura metodă eficientă pentru a nu avea această problemă este detartrajul şi igienizarea profesională la medic odată la 6 luni minim, însoţită de igiena personală realizată prin periaj, aţă dentară, completată cu utilizarea unei ape de gură sau, mai nou, prin duşurile bucale din comerţ.

Trebuie înţeles că odată cu înaintarea în vârstă aceste ligamente, precum şi osul maxilar, suferă oricum un proces de degenerescenţă, dar în cazul bolii parodontale acest proces este mult accelerat, existând şi situaţii ereditare, din păcate foarte greu de controlat, cum este parodontita juvenilă.

De asemenea, este foarte important să înţelegem că această afecţiune nu este vindecabilă, ci doar controlabilă, în sensul că medicii pot obţine anumite amelorări, şi în principal pot să întârzie evoluţia bolii, dar totul depinde de momentul în care ne prezentăm la medic. Cu cât ne prezentăm mai târziu cu atât este mai dificil de tratat şi controlat, uneori chiar imposibil.

Tipuri de afecțiuni parodontale

  • Gingivita– reprezintă stadiul inițial al bolii parodontale în care sunt afectate doar gingiile. Aceasta se manifestă prin inflamarea gingiilor, înroșirea acestora și sângerările frecvente la periaj sau chiar spontane. Osul nu este încă afectat.
  • Parodontita – în cazul în care gingivita nu este ținută sub control apare retracția gingivală aproape completă cu pierdere osoasă și descoperirea rădăcinii dintelui. Acest lucru poate duce la apariția mobilității dentare și pierderea dinților de pe arcadă.

Care este tratamentul bolii parodontale?

Tratamentul constă în îndepărtarea tartrului şi a ţesuturilor infectate din cauza prezeţei acestuia şi a plăcii bacteriene. Acest obiectiv poate fi atins prin:

  • Igienizare profesională: presupune îndepărtarea tartrului asupra și subgingival și a plăcii bacteriene. În anumite situații se face decontaminarea șanțurilor gingivale cu ajutorul laserului.
  • Intervenții chirurgicale parodontale: chiuretaje în câmp deschis, operații cu lambou cu sau fără adiție de os, gingivoplastii cu grefe de țesut conjunctiv

Avantajul folosirii laserului în tratamentul parodontal

Tratamentul cu laser este un proces care nu implică durere și este extrem de eficient, reducând numărul de vizite ale pacientului la cabinetul stomatologic și îmbunătățind rapid calitatea țesuturilor dentare.

Cu ajutorul laserului BIOLASE, realizăm decontaminarea țesuturilor gingivale în timpul intervențiilor chirurgicale parodontale. Utilizarea laserului reduce semnificativ sângerarea în timpul intervențiilor chirurgicale, ceea ce duce la o perioadă mai scurtă de vindecare, eliminarea durerii și a edemului postoperator.

laser_stomatologic_ogodent-266x300.jpg

Clinica stomatologica Ogodent Ploiesti laserul stomatologic in tratamentul paradontal