Implanturi dentare
Avantajele implantului dentar
- Dintii invecinati unei brese edentate raman intacti daca folosim implant dentar pentru protezarea bresei.
- Se conserva volumul osos pentru ca implantul stimuleaza osul prin fortele masticatorii care se transmit prin el direct osului maxilar.
- Senzatia de dinte natural. Transmiterea de forte masticatorii direct osului dau o senzatie de dinte propriu superioara celei date de o lucrare protetica realizata pe dinti stalpi.
Contra indicatiile realizarii implantului dentar
Oferta osoasa insuficienta: dimensiune mica a osului disponibil sau a spatiului dintre dintii care marginesc bresa edentata
Formatiuni patologice (chisturi, tumori, tesut de granulatie) prezente in zonele in care se doreste protezarea prin implant dentar.
Administrarea anumitor tipuri de tratamente (anticoagulante, citostatice, bifosfonati)
Ce sunt implanturile dentare?
Implanturile dentare sunt dispozitive asemanatoare unor suruburi, realizate din titan de inalta puritate, material perfect biocompatibil ce permite osteointegrarea acestora. Osteointegrarea reprezinta vindecarea osoasa de jur imprejurul implantului dupa inserarea acestuia.
Implanturile se insereaza in osul maxilar sau mandibular, servind drept radacini artificiale pe care ulterior se vor realiza lucrarile protetice (dintii artificiali).
De ce să alegem implantul ca soluție de tratament?
In cazul in care lipseste un singur dinte: Daca dintii vecini bresei sunt sanatosi (fara carii) este de preferat folosirea unui implant, evitandu-se astfel slefuirea acestora in scopul realizarii unei punti dentare.
In cazul in care lipsesc mai multi dinti: In situatiile in care mai raman putini dinti, pe care nu se mai pot realiza lucrari fixe cimentate, la pacienti cu proteze totale sau partiale, implanturile sunt solutia ideala de tratament pentru a scapa de proteza clasica. Acestea ne permit sa dispunem de stalpi suplimentari ce pot fi inserati oriunde este nevoie (daca suportul osos este satisfacator) pe care ulterior se vor realiza lucrarile protetice.
O serie de cazuri care beneficiau pana nu demult doar de rezolvari mobilizabile si mobile, azi beneficiaza de restaurari protetice fixe datorita implanturilor dentare si a tehnicilor de augmentare osoasa.
De ce sunt importante implanturile dentare?
- Inlocuiesc radacina dintelui pierdut si previn migrarea dintilor invecinati
- Permit protezarea fixa in situatiile in care s-ar fi impus protezarea mobile( pacienti edentate total)
- Stopeaza procesul de atrofiere osoasa
- Previn retractia gingiei si resorbtia osului
- Rol essential in estetica dentara
- La OGODENT vom gasi impreuna o solutie optima de tratament pentru sanatatea dumneavoastră dentara.
Etape de parcurs de la tratament la implant
Consultatia pentru a determina planul de tratament, efectuarea unei radiografii panoramice, evaluarea dimensiunii osului.
Cand oferta osoasa este insuficienta inaltimea si grosimea osului se pot corecta prin aditii de os inaintea realizarii implantului dentar.
In cazul formatiunilor patologice insertia de implant dentara va fi facuta dupa extirparea acestora (chiuretajul chisturilor, tesuturilor de granulatie, etc.).
In cazul diverselor tratamente se poate realiza implantul dentar dupa incetarea administrarii acestora sub supravegherea medicului curant de specialitate.
Operatia de inserare a implanturilor, presupune o interventie chirurgicala nedureroasa care se realizeaza cu anestezie locala.
• Dupa 10 zile de la operatie se scot firele de sutura.
• Perioada de vindecare completa a osului variaza intre 3 si 6 luni.
• Dupa vindecarea osului, se descopera capul implantului si se monteaza o capa de vindecare care are rolul de a permite vindecarea gingiei timp de 1 saptamana.
• Se monteaza bontul pe implant si se ia amprenta pentru lucrarea definitiva.
• Realizarea lucrarii definitive dureaza 2-3 saptamani in functie de complexitatea acesteia
Cine poate beneficia de implant dentar?
Implanturile se pot pune la orice varsta daca starea de sanatate a pacientului este buna si igiena dentara impecabila.
Factori de risc care pot duce la pierderea unui implant dentar
Bruxismul, fumatul si igiena precara.
Daca va regasiti intr-una dintre situatiile enumerate mai sus trebuie sa gasim impreuna o solutie pentru a creste rata de succes a protezarii prin implant dentar si de mentinerea a rezultatului in timp.
Trebuie sa reduceti fumatul pana la maxim 3 tigari pe zi, sa imbunatatiti nivelul igienei dentare si sa veniti obligatoriu la controalele si igienizarile periodice in cabinet. Pentru bruxism se realizeaza niste gutiere speciale care se poata pe timpul noptii sau zilei in functie de situatie, daca aveti bruxism nocturn sau diurn.
Varsta nu este un impediment pentru a beneficia de un implant dentar. Este luata in considerare doar starea generala de sanatate a pacientului.
Cum ingrijim implantul dentar?
Implantul dentar va avea aceleasi masuri de ingrijire ca dintii naturali: periaj dentar, ata dentara, dus bucal si igienizare dentara profesionala in cabinet la fiecare 6 luni.
Incepand cu ce varsta se pot insera implanturile dentare?
Implanturile dentare se pot insera incepand cu varsta de 18 ani pentru a astepta definitivarea cresterii osoase a maxilarelor. Limita superioara de varsta nu exista, fiind necesara doar o stare de sanatate buna.
Care este rata de succes a implanturilor dentare?
Statisticile de specialitate plaseaza rata de succes intre 95% si 98%.
Cat dureaza recuperarea dupa implant dentar?
Recuperarea poate dura intre 7 si 10 zile de la inserarea implantului dentar, de cele mai multe ori edemul este nesemnificativ. Daca edemul post operator este mai pronuntat se recomanda administrarea de antiinflamatoare si comprese reci.
Controlul periodic pentru lucrările protetice pe implanturi
In protetica implantologica dispensarizarea este obligatorie. Controalele periodice se vor efectua in clinica dupa cum urmeaza:
Prima verificare a lucrarilor se face dupa o saptamana de la terminarea tratamentului.
Verificarile ulterioarea se realizeaza la una, trei si sapte luni de la fixarea lucrarilor, apoi anual.
Doar astfel, o restaurare protetica sprijinita pe implanturi poate functiona timp indelungat, evitandu-se o serie de complicatii ce pot surveni.
Pre operator este indicata igienizarea cavitatii bucale in cabinet (detartraj si airflow). Acest protocol asigura un camp operator curat si sarac in germeni patogeni.
Post operator:
• se recomanda clatiri cu apa de gura cu clorhexidinta 0,12% fara alcool
• curatarea blanda a dintilor si gingiilor cu o periuta de dinti moale
• nu se ating firele de sutura
• eliminarea din dieta a lactatelor, alcoolului, a alimentelor fierbinti si a alimentelor dure
• nu fumati pe perioada vindecarii
• antiinflamatoare pentru sensibilitate, durere si edem post operator
• aplicarea compreselor reci pe zona inflamata, pentru edemul post operator, in primele 3 zile de la interventia chirurgicala
• respectarea medicatiei prescrise de medicul implantolog